Barbara Kortbeek. Echtgenoot van Dolf van der Aart, moeder van 3 kinderen en grootmoeder van 4 kleinkinderen.

Ik woon sinds 1984 in Wassenaar. Om hier te aarden ben ik vrijwilligerswerk gaan doen. Via via kwam ik bij de Wereldwinkel Winkel in Wassenaar terecht. Ik voelde me snel thuis in de fairtrade wereld. Ik ben nog steeds, zij het zijdelings, betrokken bij Wereldwinkel Wassenaar. Daarnaast actief in  de commissie Beoordeling&Assortiment van Wereldwinkels Nederland. Hierin wordt gekeken of wat als fairtrade aangeboden wordt door kleinere importeurs in Nederland ook werkelijk fairtrade is.

Sinds 2014 ben ik lid van de werkgroep Fairtrade Gemeente Wassenaar. Onze doelstelling is het begrip fairtrade bekend te maken bij burgers en ondernemers in Wassenaar en op die manier eerlijke handel te promoten. Eind 2018 maakte de Stichting Fairtrade Gemeente ons attent op hoe verweven fairtrade is met een aantal doelen van de Global Goals. Maar liefst 10 van de 17 doelen vallen onder het begrip fairtrade! We hebben als werkgroep dit gegeven opgepakt en ons tot doel gesteld Wassenaar Global Goals Gemeente te laten worden. Dat ging veel sneller dan we verwachten dankzij een motie van D66. In september 2019 was het zover. Sindsdien zijn we samen met de Gemeente en de Groene Meent bezig om Global Goals vorm te geven in Wassenaar.

Mijn favoriete Goal is doel 1: Geen armoede. Het gaat hierbij om armoede overal en in al haar vormen. Alle andere doelen ondersteunen. Doel 17, partnerschap om doelstellingen te bereiken, is voor ons ook heel belangrijk.

Global Goals fair-trade
Barbara Kortbeek
SDG-1
SDG-17