De Groene Meent

Een inwonersinitiatief in Wassenaar

‘Gemeenschappelijk belang gaat voor individueel belang’

DE MEENT, dat was vroeger die gemeenschappelijke weide waar elk gezin in het dorp twee geiten neerzette om te grazen, zodat er melk was om te drinken. En toen kwam de groeieconomie: iemand zette er 4 geiten neer, en de buurman dacht: ‘dat kan ik ook.’ En ineens was het gras op- en was er ook geen melk meer. Wij hebben ons inwonersinitiatief genoemd naar die Meent. Wij houden onze meent -en daarmee bedoelen we de Aarde-  graag groen.  Dit doen we door lokaal, in Wassenaar, activiteiten te organiseren die daaraan bijdragen.

Groene Meent Global Goals

Waarom staat de Wassenaarse pomp in het logo?

Goed gezien! In het logo van de Groene Meent staat het silhouet van de dorpspomp van Wassenaar die op het Plein staat, tegenover het Baljuwhuis. Het slaan van een waterput was vroeger het begin van een gemeenschap: Er werd een voorziening gecreëerd waar iedereen gebruik van kon maken: Schoon grondwater, dat vanuit een zekere diepte opgehaald kon worden. Water, noodzakelijk voor leven. Er werden afspraken over gemaakt hoeveel water iedereen uit de pomp kon halen. Zo bleef er op de geslagen diepte voldoende grondwater voor iedereen, en raakte die put – nou ja, niet uitgeput dus. Net als de Meent dus een gemeenschappelijk goed, die pomp met die put.
Voor ons dus nog een keer de metafoor van de aarde: om de pomp te laten werken moet je deze goed onderhouden en van het water uit de put dien je bedachtzaam gebruik te maken- zodat er water bereikbaar en beschikbaar is voor langere tijd. Wij willen de aarde niet uitputten.

Wil je hier meer over weten? Op wikipedia vind je wel het e.e.a. over ‘COMMONS’ , de Engelse term voor gemeenschappelijk te gebruiken goederen.

Logo Groene Meent Wassenaar

Waarom wij Duurzaam Doen

Think global, act local

Wij zien duurzaam doen als onze opdracht. Niet alleen voor onszelf, maar voor allen in Wassenaar, alle individuen, of je nu in Wassenaar werkt of woont.  Duurzaam handelen betekent dat je je bewust bent van de rijkdom van Wassenaar – en ook van de aarde- en dat je vanuit dit bewustzijn bedenkt dat deze rijkdom alleen blijft als we er spaarzaam mee om gaan. Dit hopen we over te brengen door lokaal, in Wassenaar, activiteiten te organiseren die aanzetten tot duurzaam doen. Die activiteiten zie je onderaan deze pagina. Overigens is de bouw en het onderhoud van deze website ook een van onze activiteiten.

Circulariteit

In ons logo staat een cirkel. Die cirkel staat voor circulariteit: we zouden graag willen dat grondstoffen niet verspild worden en hergebruikt worden. Ook binnen Wassenaar kunnen we veel spullen hergebruiken. Maar de cirkel staat ook voor wat anders: Wij willen duurzaam doen zichtbaar maken.  Zichtbaarheid leidt tot samenwerking, samenwerking leidt tot meer bewustwording, en bewustwording leidt weer meer tot (zichtbaar) duurzaam doen. Dus we hopen een cirkel te creëren waarbij iedereen in Wassenaar aansluit en zich op een andere manier tot onze planeet gaat verhouden.

En dat cirkeltje met al die kleuren? Die staat voor alle Global Goals, en wordt in de hele wereld veel gebruikt. Onze gemeente is sinds september 2019 een Gemeente voor GLOBAL GOALS. Wij gebruiken deze Duurzame Doelen graag als leidraad voor ons handelen en de samenwerking met andere organisaties in Wassenaar.

Global Goals logo

Dit zijn de vrijwilligers van de Groene Meent

Wij zijn een aantal inwoners uit Wassenaar. We stellen ons hieronder voor. Na het zien van de film NORMAL IS OVER in de bibliotheek van Wassenaar besloten we dat het tijd werd om wat te gaan doen. We zijn bij elkaar gekomen in oktober 2019 en ‘gewoon’ gestart.

Wij denken dat elke inwoner van ons dorp, ook als bewoner van deze Aarde, een rol heeft om het leven op aarde te verbeteren en volhoudbaar te maken en te houden. Doe je mee?

Er is altijd plek voor meer vrijwilligers bij de Groene Meent, dus als je je wilt aansluiten of een sterk idee hebt, dan ben je meer dan welkom. Alles is vrijwillig, iedereen draagt bij naar eigen mogelijkheid.

Ook meedoen?

Als partner of als vrijwilliger van de Groene Meent?
Graag! Vul dan het contactformulier in.

De vrijwilligers van de Groene Meent

Barbara Kortbeek

Barbara Kortbeek

Merve Lüderitz

Merve Lüderitz

Nico Stoffels

Nico Stoffels

Shirley Döderlein de Win - Houtman

Shirley Döderlein de Win - Houtman

Susanne van Eps-Habibe

Susanne van Eps-Habibe

Willemien Free

Willemien Free

Activiteiten die door de Groene Meent worden georganiseerd:

Vegan Proeverij

Vegan Proeverij

Houdt u van lekker eten, wilt u de plantaardige keuken beter leren kennen of zoekt u een manier om...

Lees meer
Recycle Sint

Recycle Sint

Ruilmarkt voor duurzame hulpsinten De geur van pepernoten hangt in de lucht en pakjesavond komt...

Lees meer