Gezonde Tuinen in Wassenaar

Word ambassadeur voor Gezonde Tuinen in Wassenaar!

Vind jij het belangrijk dat jouw tuin gezond is voor mens, dier en planeet? Heb je je tuin hier al op ingericht, en wil je de komende jaren bezig blijven hiermee? En inspireer je graag anderen? Geef je dan nu op als ambassadeur van Gezonde Tuinen in Wassenaar!

Een gezonde tuin (of balkon!) is een plek waar zowel mens en dier gezond kan leven. Er is schaduw voor mens en dier, er wordt geen gebruik gemaakt van gif of kunstmest, en voor dieren is er voedsel, water, schuilplek en nestmogelijkheden. Als mens kan je in een gezonde tuin genieten van veel verfrissend groen en bloemen om je heen. Wanneer het regent, loopt het water in een gezonde tuin snel weg in de grond, of wordt opgevangen in een regenton of op een groen dak. Op warme dagen biedt dit weer verkoeling aan plant, mens en dier. 

De Groene Meent Wassenaar begint daarom het project Wassenaarse Gezonde Tuinen. Hiervoor hebben ze de zeven vinkjes voor een gezonde tuin bedacht: 

 • Minstens 50% groen (minstens de helft van je tuin bestaat uit planten, bomen, struiken, groendak of gras)
 • Gifvrij (gebruik van gifvrije planten, bollen en zaden, en geen chemische bestrijdingsmiddelen)
 • Regenwaterverwerking (regenwater wordt opgevangen voor (later) gebruik, bijvoorbeeld in een regenton, of in een regenborder, regenschutting of groendak)
 • Nuttige planten voor tuinleven (planten, struiken en bomen bieden voedsel aan inheemse insecten en vogels)
 • Habitat voor tuindieren (planten, struiken en bomen bieden nestgelegenheid en schuilplaats aan inheemse insecten, vogels, egels en kikkers)
 • Gezonde grond (de grond wordt gezond gehouden door gebruik van eigen of biologische compost, door bladeren en door wortels van planten, de aarde wordt zo min mogelijk bewerkt en kunstmest wordt niet gebruikt)
 • (Mini)vijver in de tuin (een (mini)vijver of, op een balkon, drinkschaal, biedt drink- en wasgelegenheid aan vogels, insecten, kikkers, salamanders en egels)

Als zoveel mogelijk Wassenaarders een gezonde tuin of balkon hebben, vormen we samen een lappendeken aan stukjes gezonde aarde. Daarom willen we binnen drie jaar 150 deelnemers hebben die dan drie extra criteria kunnen afvinken. Dat zijn 450 stappen richting een gezondere aarde! 

Geef je nu op als ambassadeur!

Wil jij je inzetten als ambassadeur voor gezonde tuinen in Wassenaar? En pas je in de volgende omschrijving:

 • Je woont in Wassenaar.
 • Je vindt de bovenstaande 7 criteria voor een gezonde tuin belangrijk, en streeft hier (op termijn) naar voor je eigen tuin. 
 • Je eigen tuin of balkon voldoet al aan drie criteria, of gaat hier dit jaar aan voldoen. 
 • Je blijft de komende jaren stappen zetten om je tuin verder te verduurzamen. 
 • Je wilt graag andere Wassenaarders inspireren om ook te werken aan een gezonde tuin. Je vindt het leuk om je eigen tuin of balkon te laten zien op je eigen en/of de sociale media van de Groene Meent. Het is helemaal mooi als je een groene voortuin hebt die aan de straat ligt. 
 • Je tuin of balkon hoeft niet groot of perfect te zijn. We zijn juist op zoek naar verschillende tuinen en balkonnetjes! 
 • Je wilt een vrijwilige, actieve en constructieve bijdrage leveren aan het Wassenaarse Gezonde Tuinenproject en meedenken over de toekomst hiervan. 

Geef je dan op als Ambassadeur Gezonde Tuinen Wassenaar. Mail naar info@groenemeent.nl, dan neemt een van de vrijwilligers binnenkort contact met je op. Voldoe je niet aan de criteria, maar wil je wel graag meedoen met deze beweging voor Gezonde Tuinen? Ook dan komen we graag met je in contact.

Koop nu een groendak met subsidie!

Doe nu mee aan de gezamenlijke inkoop van groendaken!

Ambassadeurs Gezonde Tuinen trappen af in Deijlerhof

Door Wilco van Doorn Op woensdagavond 7 juni kwamen 8 ambassadeurs Gezonde tuinen bijeen in de...

Nationale bijentelling + zaaidag

De Nationale bijentelling en zaaidag De bijentelling is op 15 en 16 april en op 22 april zaaien we...

Plantenbieb

Plantenbieb Een groene, bloeiende tuin draagt bij aan een gezonde leefomgeving, voor mens én dier....

Groen doen: Zaai een bloem

Vorig weekend hebben veel Wassenaarders meegedaan aan de bijentelling. Wassenaar biedt een mooie...

Ik doe mee met Gezonde Tuinen Wassenaar!

Wil jij je opgeven als ambassadeur? Of wil je op een andere manier meedoen met Gezonde Tuinen in Wassenaar? Of wil je graag op de hoogte worden gehouden?

Op zoek naar inspiratie of tips? Lees onze blogs! 

Samen maken we groene daken

Samen maken we groene daken

Wil je ook graag iets doen om de biodiversiteit te vergroten? Doe dan met ons mee en maak van het dak van jouw garage, schuur, berging -of een ander...

Lees meer

Dit draagt bij aan de doelen:

3. Goede gezondheid en welzijn
SDG-11
15. Leven op het land