Groen doen: Zaai een bloem

Vorig weekend hebben veel Wassenaarders meegedaan aan de bijentelling. Wassenaar biedt een mooie groene omgeving met een grote verscheidenheid aan planten en dieren, dus er was wat te tellen. Echter, ook in ons dorp mogen meer (soorten) bijen en insecten komen, zodat we de aarde gezond maken. Daar kan iedereen bij helpen. Laten we er daarom voor zorgen dat er dit voorjaar, zomer en najaar voldoende bloemen zijn waar bijen zich kunnen voeden.

Afgelopen woensdag begon het NK Tegelwippen. Er doen zo’n veertig gemeenten mee. Het doel is om zoveel mogelijk tegels te vervangen met planten, bloemen en bomen, om zo de gemeente groener te maken. Om hun bewoners te motiveren mee te doen zoeken de gemeenten nu de competitie met elkaar op. Onder de noemer ‘NK Tegelwippen’ daagde Leiden onlangs Haarlem al uit voor een wedstrijdje vergroening. Nu volgt Leiderdorp dit voorbeeld door de gemeente Wassenaar uit te dagen. De Gemeente heeft de uitdaging aanvaard. Groene Meent en IVN Leidse regio (waaronder Wassenaar) ondersteunen de actie.  

Deze competitie vindt plaats van 30 maart tot 30 september, en maakt deel uit van een brede campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin. Samen met bewoners en gemeenten willen wij de buitenruimte zo klimaat- en toekomstbestendig mogelijk inrichten. Denk hierbij aan het vervangen van tegels voor groen, het opvangen van regenwater, het zorgen voor voedsel voor insecten. De gemeente die (relatief) de meeste stenen wipt wint.

Doe je mee? Je kan het aantal gewipte tegels en een bewijsfoto van jouw gewipte tuin opgeven via de website van het NK tegelwippen 2021 (nk-tegelwippen.nl). Scholen, scoutingclubs, maar ook huizen zonder voortuin kunnen deelnemen door de stoep van een geveltuintje te voorzien. 

Daarnaast roept 52wekenduurzaam.nl deze week ook op tot guerilla-gardening: gooi zaadbommen in de tuin of plantsoen, of voorzie de boomspiegel in je omgeving van wat stekkies uit je tuin. Fonds Wassenaar heeft met haar bollenactie dit najaar al een goede voorzet gedaan. IVN Educatie, Naturalis en Albert Heijn werken samen aan de moestuinmaatjes. Zo kan je je kinderen ook makkelijk betrekken bij het vergroenen van Wassenaar! Samen Groen doen? Moet toch lukken!

Meer weten? Kijk op www. groenemeent.nl of www.ivn-nederland.nl

NK tegelwippen Wassenaar