Fairtrade – Duurzaam kleding kopen kan!

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat één op de vijf Nederlanders zich heeft voorgenomen om in 2021 duurzamer te leven. Steeds meer mensen willen bewuster kopen en willen weten onder welke omstandigheden voor mens en milieu de producten worden gemaakt.

Wassenaar- Eind februari en je ruikt de lente. Ik heb geen zin meer in winterse kleren en hoewel ik nog leuke kleren in de kast heb van voorgaande jaren, heb ik toch een paar nieuwe basisstukken nodig. Ik wil het wel graag duurzaam doen en zo mogelijk ook fairtrade en dat is bij kleding kopen nog niet zo eenvoudig. Behalve dat deze industrie zeer vervuilend is wordt veel kleding onder zeer slechte arbeidsomstandigheden gemaakt. Vaak moeten arbeiders gedwongen overwerken voor een heel laag loon. Deze problematiek is op een indringende manier weergegeven in de documentaire True Cost, te zien op Netflix.

Maar als je een bewuste keuze wil maken, hoe herken je dan eerlijk en duurzaam textiel en waar kun je die vinden? Ook in Wassenaarse kledingzaken is duurzame kleding te vinden. Je kunt letten op keurmerken zoals  GOTS (Global Organic Textile Standard), Fairtrade/Max Havelaar-katoen en BCI (Better Cotton Initiative). De app Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal is een handige hulp, niet alleen voor kleding maar voor ook voor voedsel, schoonmaakmiddelen, papier e.d.

Jammer genoeg zijn de winkels nog niet helemaal open en als je niet kunt wachten is online winkelen ook een mogelijkheid. Via de link www.eerlijkwinkelen.nl  en de EW-app kun je zowel webwinkels als fysieke winkels in veel steden en dorpen vinden, waaronder Wassenaar.  www.voordewereldvanmorgen.nl/artikelen/mode en De Schone Kleding Campagne geven veel informatie over duurzame en fairtrade kleding. Bedenk wel bij online shoppen dat onnodig retourneren je aankoop een stuk minder duurzaam maakt, want teruggestuurde kleding  wordt veelal weggegooid. Dus haal je meetlint te voorschijn voordat je gaat bestellen en voorkom dat je onnodig extra maten of kledingstukken in je mandje gooit.

Laten we hopen dat we zeer binnenkort weer lekker in Wassenaar kunnen winkelen en met de winkeliers in gesprek kunnen gaan  en ons laten informeren over de duurzame merken in hun collectie. Ik wacht daar wel even op en ondertussen is er ook nog de Dames Kleding Knapzak, een geweldig initiatief van De Groene Meent.

Fairtrade Gemeente Wassenaar
Fairtrade duurzaam kleding kopen kan