Week 43 – Fairtrade: juist nu!

Boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden worden extra hard getroffen door Covid-19. Neem bijvoorbeeld de cacaoboeren in Ghana. De meesten van hen leven al onder de extreme armoedegrens. Daarom blijven zij ondanks de lockdowns op hun land bewerken om de cacao te verbouwen die uiteindelijk bij ons op tafel terecht komt. Andere producten als cassave en bananen kunnen zij niet kwijt doordat lokale markten gesloten zijn. En tegelijkertijd zijn de prijzen van benodigdheden als zeep en handgels sterk gestegen. Ook kinderen worden getroffen. Schoolsluitingen, in combinatie met beperkingen op werk door arbeidsmigranten, maken jongens en meisjes kwetsbaarder voor kinderarbeid. 

In deze situatie is het eens te meer belangrijk voor ons in Nederland om de keuze te maken voor Fairtrade producten: niet alleen chocolade, maar ook koffie, thee, rijst, bananen en mango’s. Daardoor wordt kinderarbeid tegen gegaan en ontvangen de producenten niet alleen een garantieprijs, maar ook een fairtrade bonus. Nederlandse consumenten dragen daar elk jaar ruim 7 miljoen euro aan bij!

Die bonus maakte het bijvoorbeeld mogelijk voor fairtrade coöperatie Kukuom in Ghana om emmers, vloeibare zeep en tissues uit te delen bij alle 29 gemeenschappen die onder de coöperatie vallen. Daarnaast verstrekken de fairtrade coöperaties rijst, tomaten, ingeblikte vis en olie om zo hun leden te ondersteunen in deze moeilijke tijden. 

 Wassenaar heeft al sinds 2013 de titel ‘Fairtrade Gemeente’. Dat betekent niet alleen dat de gemeente zelf zoveel mogelijk fairtrade producten gebruikt. Ook in een groot aantal winkels en in de horeca zijn die producten volop verkrijgbaar. Door die producten te kopen draag je als consument bij aan maar liefst 10 van de 17 Global Goals. Een goede reden om hier juist in deze duurzame week nog eens extra op te letten als je boodschappen doet!

Zie verder Facebook: Fairtrade Gemeente Wassenaar of download de App: ‘Eerlijk Winkelen’