Week 32 – Duurzaam Doen: Zwerfafval

Het is een grote ergernis in elke gemeente, ook in Wassenaar: zwerfafval. Wanneer het ergens al ligt, gooien mensen er makkelijk nog wat bij: afval trekt afval aan. Het kan anders, dat hebben de buren op het Burchtplein onlangs al laten zien.  

Zwerfafval is al het vuil dat rondslingert op plekken waar t niet hoort: op straat, in de berm, op het strand of in onze parken. Het is er meestal door mensen gedumpt. Maar ook vogels en vossen halen soms een vuilnisbak of zak leeg, en wind en waterhelpen ook mee.. Schattingen van de totale hoeveelheid zwerfafval in Nederland lopen uiteen van 50 miljoen tot bijna 300 miljoen kilo per jaar.

Een ergernis? Zeker. Een dubbele ergernis: De volgende dag hetzelfde weer zien liggen. Oplossing? Meteen opruimen. Dat scheelt namelijk ook ergernis voor anderen. Klein gebaar, groot plezier. Je wilt het afval– zeker nu- niet met je blote handen oppakken? En je kan niet aan de gang blijven? Dus hier wat tips: 

  • Logisch: voorkom zwerfafval. ‘Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, de eigenaar van het bos de schillen en de dozen’. Rook je? Hou de peuk bij je tot je een prullenbak ziet. Een peuk verdwijnt in 2 tot 12 jaar uit beeld. Echter, de microplastics uit de filters verdwijnen nooit meer uit de grond. 
  • Maak met jezelf de afspraak dat je per dag een x aantal – zeg 3 stuks- zwerfafval opruimt. Dat geeft direct een goed gevoel – en kost weinig tijd. 
  • Hou je van rennen? Ga dan ploggen (de samenvoeging van plokka (in zweeds: oprapen) en joggen. Of plandelen: plokka en wandelen. Gebruik daarbij HELEMAAL GROEN, een app die de opruimkilometers in Nederland en in je gemeente bijhoudt. 
  • Adopteer een schoonmaakgebiedje op supportervanschoon.nl Daarbij krijg je gratis handschoenen en vuilniszakken. 
  • Onze gemeente stelt grijpers beschikbaar voor inwoners. Je kan dit aanvragen door te bellen met de gemeente: 14070. 
  • Zaterdag 16 september is WorldCleanupDay. Vier dit met de buurt of het gezin, maak je straat zwerfafvalvrij (en serveer er een taartje bij)  
  • De Boskalis Beach Cleanup Tour dit jaar niet door-maar dat hoeft niemand te weerhouden, toch? Kom grondstoffen jutten op de Wassenaarse Slag. De juttassen staan klaar. Voor een volle tas krijg je een ijsje bij de deelnemende strandtenten!

Heb je nog een andere tip? Meld deze op twitter @duurzaamw, of zoek contact via www.groenemeent.nl

Dit item draagt bij aan: