Moeder van vier kinderen en getrouwd met Randolph.

“We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk” en daar ben ik het met Jan Rotmans helemaal mee eens!

Voor mijn werk bij Stichting NatuurCollege zijn we bezig met duurzaamheid maar dan de “binnenkant” van duurzaamheid. De verbinding tussen mens en natuur staat centraal en hiervoor organiseren we lezingen, workshops en trainingen.

Het gaat dus niet alleen om de technische oplossingen zoals zonnepanelen of elektrische auto’s maar we zullen ook ons gedrag moeten veranderen. Dat noemen we duurzaamheid van “binnenuit”.

In het boek “De voetprintariër” van Kees Aarts schrijft hij: “Je kunt wel idealen hebben, maar je moet ook een keer handelen”. Duurzaam handelen is een avontuur waar jaren overheen is gegaan en is bij ons begonnen met minder vlees eten nadat onze oudste zoon een werkstuk heeft geschreven over klimaatverandering. Zijn conclusie was dat als we met z’n allen minder vlees zouden eten, dat dat een mega effect heeft op onze CO2 uitstoot. Aantal jaren geleden hebben we onze tweede auto ingeruild voor een OV pasje én fiets en onze eerste vervuilende auto is omgeruild voor elektrisch rijden. Soms is een tweede auto in een groot gezin wel handig en biedt autodelen van Samen Slim Rijden Wassenaar een fantastische uitkomst. Het plaatsen van zonnepanelen werd al snel een logische stap voor een duurzamere manier van leven. In 2020, het jaar dat we door corona vanuit huis moesten gaan werken is er een nieuwe hobby ontstaan en dat is onze tuin dat op basis van permacultuur is ingericht met alleen inheemse, biologische en eetbare planten die van natuurlijk water worden voorzien door hemelwater op te vangen in regentonnen.

Naast mijn werk en gezin ben ik ook vrijwilliger/ initiatiefnemer van Van Eps Vasculair Centrum (2x per jaar organiseren mijn man en ik vaatchirurgische zorg op Curaçao), Duurzaam HGC, Samen Slim Rijden Wassenaar, GroenLinks Wassenaar, Buurkracht en natuurlijk Groene Meent.

Voor mij zijn alle 17 SDG’s even belangrijk want alle 17 doelen zijn met elkaar verbonden.

Tijdens mijn werk krijg ik vaak de vraag “hoe dan”? Studenten vragen dan: “How do we beat the system”? Ik geef dan aan: “We create a new system”. De ludieke acties en activiteiten die we bij de Groene Meent organiseren zijn precies voorbeelden en antwoorden op deze vraag. Niet alleen denken en praten, maar vooral ook DOEN.

Susanne van Eps-Habibe
3. Goede gezondheid en welzijn
7. Betaalbare en duurzame energie
15. Leven op het land