Tom de Boer

Twee jaar geleden zijn mijn vriendin en ik naar Wassenaar verhuisd. We woonden daarvoor in hartje Utrecht en waren de drukte een beetje zat geworden. In het centrum van Wassenaar hebben we weer rust gevonden – alles is relatief. Wassenaar is als gemeente met veel groen en gemoedelijkheid een duurzame leefomgeving. Daarmee is het een voorbeeld voor veel andere steden en dorpen in Nederland, maar óók hier liggen verstening, luchtvervuiling en energieverspilling op de loer.

Door te innoveren en te veranderen kunnen we dit soort bedreigingen te lijf gaan en stoppen. Tijdens mijn studie in de innovatiewetenschappen kwam ik aanraking met de term ‘user innovation’: iemand, zoals jij of ik, loopt tegen een probleem aan waarvoor nog geen oplossing bestaat, omdat er geen markt voor lijkt te zijn. De kortste klap is dan om zelf aan de slag te gaan. Het voordeel is dat die oplossing dan ook precies aan jouw wensen voldoet.

De Groene Meent is een groep user innovators die op basis van vragen uit de praktijk aan de slag gaat. Vaak ontstaan die ideeën van binnenuit, zoals de collectieve inkoopactie van groene daken waaraan ik zelf meewerk, maar we staan juist ook open voor jouw wensen op het gebied van duurzaamheid.

Als vrijwilliger ben ik verder nog actief als korfbalscheidsrechter en als ledenraadslid van de Vogelbescherming. Daarnaast werk ik voor een stichting die de bouw in Nederland helpt verduurzamen door het beschikbaar maken van milieudata van bouwproducten.

Madelon Noordover
14. Leven in het water
15. Leven op het land