Boomspiegelfeest van 1 tot 9 oktober

Zet je buurt in bloei!

De boomspiegel, die lege en zanderige grond rondom een boom in de stoep, is een perfecte plek om de stad te vergroenen.
Een groene boomspiegel ziet er kleurig en gezellig uit en is een fijne plek voor wilde bijen, vlinders en andere insecten. Het zorgt voor een feestje voor de beestjes.
Het Boomspiegelfeest is een campagne van Stichting Guerrilla Gardeners in samenwerking met Stichting Steenbreek. De doelstelling van de campagne is om in 2030 alle 1 miljoen boomspiegels van Nederland vergroend hebben. Het feest is een nationaal initiatief en wordt jaarlijks gevierd in de eerste week van oktober. In Wassenaar wordt het, dit jaar voor de tweede keer, georganiseerd door de Groene Meent.

Boomspiegelfeest Wassenaar

We doen het samen!

Ook hierna krijg je hulp om je boomspiegel optimaal te verzorgen. De Groene Meent start een Facebook community voor adoptiegroen in Wassenaar, waar adviezen worden uitgewisseld. Ook kun je bij de Groene Meent terecht met vragen over het adopteren en onderhouden van je boomspiegel. Heb je al groen geadopteerd en kom je graag in contact met andere groen-adoptanten? Ook dan horen wij graag van je!

Verzamel planten
Bijvoorbeeld bloembollen als krokus of blauwe druif. Haal stekjes van Ooievaarsbek of maagdenpalm uit je tuin (of vraag de buren of ze wat overhebben). Soms krijg je ook zaadjes of plantjes van de gemeente.

Meedoen aan het Boomspiegelfeest is eenvoudig

 • Zoek een boomspiegel om te adopteren bij jou in de straat of buurt
 • Laat de Groene Meent vóór 1 oktober weten dat je mee wilt doen. Stuur hiervoor een mail met je naam en contactgegevens, en de locatie van de boomspiegel naar info@groenemeent.nl
 • Kom op 1 oktober een GRATIS boomspiegelpakket met plantjes, zaden en instructies ophalen in het centrum van Wassenaar. Na aanmelding ontvang je hiervoor een uitnodiging. Kan je niet op 1 oktober? Dan maken we een andere afspraak. Op = Op
  Meld je 5 of meer boomspiegels aan in jouw straat dan maak je kans op een plant-pakket twv 150 euro
 • Zet in de week van 1 tot 9 oktober de planten en zaden in de boomspiegel
 • Zorg goed voor je boomspiegel, zoals water geven, snoeien en bemesten

Heb je een kale boomspiegel op het oog? Controleer dan of deze boomspiegel ook echt geschikt is voor een tuintje.

Waarom zou je een tuintje maken in die boomspiegel?

 • Een feestje voor jezelf! Je wordt er vrolijk van! Het ziet er kleurig en fleurig uit.
 • Een feestje voor de buurt! Samen aan de slag gaan is gezellig, en zorgt voor meer betrokkenheid bij de buurt.
 • Een feestje voor de beestjes! Meer bloemen en planten zorgen lokaal voor een hotspot voor leven in de stad. 
 • Een feestje voor de boom! De plantjes rond de boom houden water beter vast. En als je de boomspiegel mag vergroten, maak je de boom helemaal blij!

De blije bij

De afgelopen 25 jaar is de hoeveelheid insecten met 75% afgenomen. Van de 350 soorten wilde bijen is meer dan de helft bedreigd. Met een bloemen-explosie in jouw plaats of buurt geef jij de biodiversiteit een flinke boost. Dat levert levende straten vol vogels, vlinders en bijen. Dus hup naar het front en aan de slag!

In oktober voor de eerste keer het Nationale Boomspiegelfeest gehouden. Bewoners toveren de boomspiegel voor hun deur om in een ‘feestje voor de beestjes’. Dat doe je alleen of bijvoorbeeld met een hele straat, in samenwerking met een buurthuis of school.

Boomspiegels zijn de perfecte plek om de stad verder te vergroenen. Laura woont in Haarlem en is hier enthousiast over.

Het Nationale Boomspiegelfeest wordt jaarlijks gevierd in de eerste week van oktober.

Plantenbieb

Hofcampweg 3
2241 KD Wassenaar

Facebook Community

Adoptie groen

fonds 1818

Dit draagt bij aan de doelen:

SDG-15