Ben je benieuwd naar wat er in deze tijd van het jaar aan eetbaars te vinden is in Wassenaar? De Groene Meent bedacht een wildplukwandeling onder leiding van deskundige Kitty Hinkenkemper. Deze wandeling is in het weekend van 16 en 17 mei niet doorgegaan. Vandaar dat er een alternatief is bedacht: DIY-wildpluk. Laat je verbazen over de wilde planten die eetbaar, gezond en lekker zijn.

Als we door parken, bossen en zelfs de stad lopen, realiseren we ons niet dat het meest voedzame gezonde voedsel gewoon onder onze voeten groeit. Eeuwenlang hebben we ons eigen voedsel verzameld, maar door het systeem waarin we tegenwoordig leven, durven we vaak geen ‘wilde’ planten meer te plukken, laat staan opeten. Met de uitputting van de aarde door de landbouw, heeft het een meerwaarde dat we deze ‘wilde’ planten herkennen en leren om ze te gebruiken. Daarnaast is het natuurlijk gewoon heel leuk om te weten welk ‘onkruid’ uit je eigen tuin eetbaar is en als bonus nog heel gezond ook 🙂

Kitty ging als kind vaak met haar familie het bos in om bramen, hazelnoten en ander groen te verzamelen, dat was een combinatie van plukken en spelen tegelijk. De soep, jam of taart die ze er van maakten, waren elke keer weer een zoete traktatie waar iedereen blij van werd! Door de jaren heen heeft ze zich verder verdiept in eetbare wilde planten. Ook leerde ze over de Traditionele Chinese geneeskunde in haar Shiatsu opleiding, volgde cursussen aan de Belgische herboristenschool ‘Dodonaeus’ en deed de permacultuuropleiding bij Eetbaar Park in Den Haag.

How to DIY?

Op onze facebookpagina beschrijft Kitty wekelijks een bloem, plant, struik of boomsoort. Hierbij is gekozen voor soorten die makkelijk herkenbaar zijn voor iedereen, waardoor vergissing met niet-eetbare planten wordt uitgesloten. Raak geïnspireerd en maak kennis met wilde eetbare planten door te voelen, ruiken en natuurlijk… proeven.

De paardenbloem

Paardebloem

29-4-2020 online

Smalle weegbree

Weegbree

06-05-2020 online

Lindeboom

lindeboom

10-05-2020 online

De Vlier (berry)

25-5-2020 online

NB: Het is jammer dat foerageren in veel regio’s verboden is. Als je besluit een wildpluk te doen buiten je eigen tuin, let er dan even op of plukken toegestaan is. Natuurlijk is het daarnaast aan te raden de hoeveelheden te beperken. Pluk niet meer dan je nodig hebt.

Voor recepten kijk op www.kitswildkitchen.nl onder plant stories.