Groene daken in Wassenaar

Groene tuinen. Grastegels. Moestuincontainers. Je leest er steeds meer over de laatste tijd. De omgeving mag namelijk wel een beetje groener. Dat is goed voor de biodiversiteit, voor insecten en vogels, voor de natuur en dus voor ons. Dit kan in de tuin. En wist je dat dit ook kan op het dak van de schuur of je huis? Dat willen we in Wassenaar voor elkaar krijgen. Doe je ook mee?

groen dak in Wassenaar
Groene daken Wassenaar

Wat is een groen dak?

Een groendak is een dak dat begroeid is met plantjes, zoals sedum of grassen. De waterdichtheid van het dak blijft behouden door het aanbrengen van een waterdichte onderlaag waarop het groen wordt geplaatst. De beoogde toepassing  is het vergroenen van daken van onder andere schuurtjes, bergingen en garages in Wassenaar. Een groen dak heeft meerdere voordelen. Het werkt verkoelend in de zomer, is luchtfilterend en is goed voor drainage en de biodiversiteit. En dat is goed voor iedereen. Daarnaast heeft kijken naar groen natuurlijk al een positief effect.

t groene loket
groene daken digitale flyer ENG

Gezamelijke inkoopactie

Wat goed dat je overweegt om mee te doen aan de groene daken actie van de Groene Meent en Het Groene Loket. Hieronder hebben we de voordelen en aanvullende informatie op een rij gezet:

Tijdens deze actie ontvingen de deelneemt 15% korting op een groene dak

  • Een mooie actie van de Groene Meent en Het Groene Loket. Je krijgt 15% korting op de speciale lichtgewicht Alles in één aanlegset. Per vierkante meter (m2) betaal je dan 45 euro exclusief transport.
  • De aanlegset is geschikt voor eigen aanleg en nagenoeg alle type daken. Van platte en hellende (max. 40 graden) tot golfplaatdaken. Bij twijfel over de geschiktheid van het dak is het mogelijk om een dakinspectie te laten uitvoeren.
  • Je wordt van A-Z begeleid bij de aanschaf en eventuele aanleg van jouw groene dak. Wanneer gewenst kan Het Groene Loket herstel van het dak verzorgen.
  • Het is ook mogelijk de aanleg door Het Groene Loket te laten verzorgen. Dit kan vanaf 20m2 groen dak, op basis van individueel oppervlak of totaal oppervlak met de buren. Hiervoor wordt een basistarief van 24 euro per m2 gerekend exclusief eventuele hijswerkzaamheden. Bij de aanleg zal altijd een dakinspectie (59 euro) plaatsvinden.

Korting op gezamenlijk transport

Als je de aanlegsets samen bestelt, krijg je ook korting op het transport. Goed voor jou, goed voor de buren en goed voor het milieu. Individueel kost een levering 130 euro, maar als er twee extra buurtbewoners ook bestellen dan maar 50 euro per huishouden. 

WIL JE OOK MEEDOEN?

Overtuigd? Meld je dan hier aan.
Je ontvangt na aanmelding persoonlijk advies. Je kunt hier ook kijken voor een prijsindicatie.

De aanlegset

De complete set wordt geleverd op drie hanteerbare rollen + afwerkgrind, waardoor eigen aanleg op schuren of de uitbouw gemakkelijk wordt gemaakt. De set is opgebouwd uit 3 lagen: een drainage laag met wortelwerend vlies, de Greenroll 40 mm substraatrol en de voorbegroeide vegetatiemat met 10 soorten bloeiende sedums. Voor de afwerking wordt een rand grind langs het dak geplaatst.

Zelf aanleggen

Zeker wanneer je samen aan de slag gaat met de buren of je vrienden kun je een groen dak prima zelf aanleggen. Op de website van Het Groene Loket staan een instructieblad en instructievideo’s. De belangrijkste aandachtspunten zijn: 1) het dak moet een gewicht van 55 kg/m2 kunnen dragen (de aanlegset is geschikt voor 90% van de daken); 2) de conditie van je dakleer moet in goede staat zijn; 3) bij daken ouder dan 15 jaar wordt geadviseerd een beschermfolie te gebruiken.

Ligt het groen erop? Dan is jouw werk in principe klaar. Een groen dak kan zich prima zelf redden. Het dak houdt veel water vast dus sproeien is doorgaans niet nodig, alleen bij extreme droogte. Haal wel 2x per jaar het eventuele onkruid weg en gebruik de bijgeleverde conditioner voor wat extra voeding.

Groene daken 

Dit draagt bij aan de doelen:

SDG-15