Lokaal, super vers en gifvrij geproduceerd voedsel van je eigen Herenboerderij!

20 november – Informatiebijeenkomst Herenboeren De Vlietstreek

Herenboeren is een snelgroeiende burgerbeweging die aantoont dat de productie van ons dagelijks voedsel in samenwerking mét de natuur kan! Begin dit jaar is door en voor inwoners van de regio Den Haag, Wassenaar en Voorschoten Herenboeren De Vlietstreek opgericht.
Adjana Nieuwkoop, voorzitter Herenboeren De Vlietstreek: “Wij willen gezond eten, we willen weten waar ons eten vandaan komt en we willen voedsel dat met respect voor de natuur en biodiversiteit is geproduceerd.”

Herenboeren

Zelf de regie over je eigen voedselproductie 
Onder het landelijke Herenboerenconcept starten lokale initiatieven van 200 tot 250 huishoudens gezamenlijk een coöperatieve boerderij. Als burger neem je als lid van zo’n natuur gedreven Herenboerderij zelf de regie over je eigen voedselproductie. De aangesloten huishoudens halen elke week hun oogstdeel (groente, fruit, eieren en – voor wie wil – af en toe vlees) op. Elke Herenboerderij heeft één of meer professionele boeren in loondienst. Verspreid over heel Nederland zijn er inmiddels al 18 draaiende Herenboerderijen. En 34 initiatieven zoals Herenboeren De Vlietstreek.

Gifvrij voedsel
Op een Herenboerderij wordt duurzaam voedsel geproduceerd: er wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Aandacht voor een gezonde bodem, biodiversiteit, en ruimte voor dieren om hun natuurlijke gedrag uit te oefenen, staan voorop. De boeren zijn in loondienst en hebben een vast inkomen. De leden van een Herenboerderij helpen samen om de coöperatie draaiend te houden. Dit door bijvoorbeeld mee te helpen bij zaaien, wieden en oogsten van de eigen groenten & fruit.

Informatiebijeenkomst 20 november 2023
Na een eerste bijeenkomst in juni, hebben zich al 32 aspirant-leden aangemeld. Heb jij ook interesse en wil je meer weten over Herenboeren De Vlietstreek én het Herenboerenconcept? De tweede informatiebijeenkomst vindt maandag 20 november om 20.00 uur plaats in Voorschoten. Aanmelden kan via de website van Herenboeren De Vlietstreek.
Hier kun je alle vragen stellen over het Herenboerenconcept, ook aan Zaza Versteegh, bestuurslid en ervaringsdeskundige van Herenboerderij Duinstreek uit Bergen. Aan het eind van de informatieavond kun je, als je dat wilt, een intentieverklaring tekenen en daarmee aangeven lid te willen worden van de coöperatie wanneer de boerderij start.