Ik ben Merve Lüderitz, geboren en opgegroeid in Duitsland.

In 2012 ben ik naar Nederland verhuisd, en samen met mijn vriend en zoontje leven wij nu ruim 4 jaar in Wassenaar.

Rond mijn geboorte gebeurde de kernramp van Tsjernobyl. Deze ramp en de zure regen, die ook tot mijn geboorteplaats Hannover kwam, heeft bij een grote groep mensen voor bewustwording op het gebied van een gezonde levensstijl en een duurzamere omgang met de wereld geleid.

Zo ook bij mijn ouders, die een thuis creëerden, waarin ik als echt ‘eco-kind’ ben opgegroeid. Met ecologisch en suikervrij eten, duurzame en plasticvrije kleren, natuurlijk speelgoed, moestuinieren, eigen kippetjes en het besef van mijn eigen verantwoordelijkheid om deze wereld gezond te houden.

Als kind was ik actief lid van Greenpeace en later bij BUND, de Duitse versie van Natuurmonumenten.

Als studente oefende ik om met heel weinig middelen toch die eco-levensstijl te houden.

Mede door deze ervaring en door de invloed van vrienden die opgroeiden in de toenmalige DDR, heb ik een bijzondere omgang met spullen geleerd. Door grote schaarste ontstond in de DDR een cultuur van ‘Aus Scheiße Gold machen’ – nog uit de oudste dingen de meest waardevolle, nuttige en functionele spullen creëren en de (rest)waarde in alles te kunnen zien. En dat je met je handen alles kunt maken.

In mijn bedrijf benut ik al deze ervaringen. Uit oude afgedankte dingen maak ik met gebruik van ecologisch verantwoord materiaal nieuwe designproducten. Samen met het ecologisch tuinieren en een duurzame levensstijl, is dit mijn passie.

In de Groene Meent heb ik een groep mensen gevonden die vergelijkbare ideeën en passies delen.

Ik verheug mij erop nog vele mensen en initiatieven uit de omgeving te leren kennen en samen mooie projecten te realiseren.

Merve Lüderitz
12. Verantwoorde consumptie en productie
14. Leven in het water
15. Leven op het land