In het weekend van 19 en 20 september organiseert de website tuintelling.nl samen met EIS Kenniscentrum Insecten, Naturalis Biodiversity Center en Natuurmuseum Fryslân een spinnentelling. Wist u dat spinnen ondanks de lastige spinnenwebben heel nuttige dieren zijn? Ze eten veel kleine dieren, zoals muggen en vliegen en dragen daarmee bij aan het evenwicht in de natuur.

In Nederland komen er ongeveer 640 soorten spinnen voor. Een hoop daarvan zijn te vinden in en rondom het huis. Dus ver hoeft u niet te gaan om deze kleine boeiende diertjes te bestuderen of te tellen.

Er zijn ook spinnen, zoals de Getijgerde Lijnspuiter, die geen web maken, maar de prooi vangen door er een giftig, plakkerig mengsel over heen te spuiten. Wist u dat de Lijmspuiter, afgezien van de mens, de enige vijand is van zilvervisjes? Dus ook in huis zijn ze nuttig.

Sommige spinnen springen liever op hun prooi, zoals de Schorsmarpissa of rennen ze achterna, zoals de Tuinrenspin.

Overigens hoeft u in Nederland niet bang te zijn voor spinnen. De spinnen die hier voorkomen zijn voor de mens ongevaarlijk.

Op de website kunt u meer informatie vinden over de telling en ook een mooie uitgebreide spinnensoortenkaart downloaden.

Doet u ook mee?

Wij zijn in ieder geval wel benieuwd welke soorten er in Wassenaar gevonden worden.

Spinnentelling 2020

Foto van Merve: een spin in actie in haar tuin.

spinnentelling top 10