Een groene tuin brengt talloze voordelen met zich mee, zowel voor jou als voor het milieu. Door tegels uit je tuin te halen en plaats te maken voor planten, draag je bij aan het vergroenen van je directe omgeving. Deze simpele stap kan een groot verschil maken in het verminderen van hittestress, het bevorderen van de biodiversiteit en het verbeteren van de wateropvang bij extreem weer.

Het belang van tegels eruit, planten erin
Het verwijderen van tegels uit je tuin is een krachtige manier om bij te dragen aan een duurzamere en gezondere leefomgeving. Tegels absorberen geen water, waardoor regenwater direct naar het riool stroomt. Dit kan leiden tot overstromingen en watervervuiling. Door tegels te vervangen door groen, geef je regenwater de kans om in de grond te infiltreren en voedingsstoffen aan te vullen. Hierdoor wordt de kans op wateroverlast verminderd en wordt het grondwaterpeil op peil gehouden.

Bestrijding van hittestress
Steden en bebouwde gebieden hebben vaak te maken met hittestress, vooral tijdens warme zomermaanden. Betonnen en geasfalteerde oppervlakken absorberen en behouden warmte, waardoor de omgevingstemperatuur stijgt. Door tegels te vervangen door groen, zoals gras, struiken en bomen, creëer je schaduw en verdamping. Dit zorgt voor verkoeling in je tuin en helpt het hitte-eilandeffect in stedelijke gebieden te verminderen.

Bevordering van biodiversiteit
Een groene tuin trekt verschillende planten, insecten en dieren aan, waardoor de biodiversiteit wordt verhoogd. Door tegels te verwijderen en te vervangen door bloeiende planten en struiken, bied je een leefomgeving en voedselbronnen voor bijen, vlinders en vogels. Dit draagt bij aan het behoud van essentiële bestuivers en zorgt voor een gezonder ecosysteem in je directe omgeving.

Hoe te beginnen met ‘tegelwippen’?
Het tegelwippen kan een bevredigende en lonende activiteit zijn. Begin klein en kies een gebied in je tuin waar je tegels wilt verwijderen. Gebruik een schop, hark of koevoet om de tegels voorzichtig omhoog te wrikken. Zorg ervoor dat je de tegels op een veilige manier afvoert en mogelijk kunt hergebruiken. Nadat de tegels zijn verwijderd, kun je de grond voorbereiden en beginnen met het planten van je favoriete groen.

Kortom, het vergroenen van je tuin door tegels te vervangen door planten is een eenvoudige en effectieve manier om bij te dragen aan een duurzamere leefomgeving. Het helpt bij het verminderen van hittestress, verbetert de wateropvang en bevordert de biodiversiteit. Het tegelwippen kan een leuke en lonende activiteit zijn voor het hele gezin. Dus waar wacht je nog op? Haal die tegels eruit en creëer een groene oase in je eigen achtertuin!

Wilco van Doorn, ambassadeur Gezonde tuinen

Wilco van Doorn

En mocht je de smaak nu helemaal te pakken hebben om Wassenaar mee te vergroenen, mail ons via info@groenemeent.nl en/of volg ons op Facebook of Instagram