Groen doen: Het Wassenaars #Afvaldieet-

Het aanschaffen -en het weer weggooien- van spullen heeft van al ons gedrag de grootste impact op de aarde. Wij hopen dat jij -net als wij- gaat consuminderen om ervoor te zorgen dat deze en volgende generaties een toekomst op deze planeet hebben. Daarom vragen we je  om bewust en zichtbaar mee te doen met het Wassenaars #Afvaldieet.

Consuminderen? Ja, want veel van je wat je aanschaft gooi je ook weer weg- te beginnen bij de verpakkingen. Zijn die nodig? Op dit moment gooien we in Wassenaar per persoon per jaar veel spullen weg: gemiddeld  per persoon in een jaar 209 kilogram -en dat is alleen het afval dat we in de grijze ton gooien.

Veel van onze afgedankte spullen worden verbrand en daarmee stoten we broeikasgassen uit die de aarde opwarmen en klimaatverandering veroorzaken. Naast die 209 kilo restafval bieden we ook nog veel ter recycling aan. PMD, papier, glas, kleding.
Ten eerste kost alle Recycling energie, behalve composteren (rotten). Als we recyclen met groene energie van wind of zon is dat niet zo erg- maar tot op heden gebeurt dat nog niet altijd. Nog meer slecht nieuws: veel van wat we ter recycling aanbieden wordt niet altijd recycled, omdat het te vuil is, of te laagwaardig.  Het beste is het dus om zo min mogelijk afval te produceren. En dat kan best een leuke sport zijn, zeker als je het samen doet!

Meer weten? Lees dan ook dit artikel dat in de februari 2021 in de Wassenaarse media is gepubliceerd.

In 2 stappen van start: #afvaldieet

Stap 1:
Vervang je grote grijze Kliko GRATIS door een slanker exemplaar

Stap 2:
Vertel ons welke Kliko bij jou in de tuin staat of gaat staan.

Dikke en smalle klikko12. Verantwoorde consumptie en productie

Gemeente en Avalex

Meer dan 400 euro aan afvalstoffenheffing betaalde je in 2020 met jouw meerpersoonshuishouden voor het afvoeren van al je afgedankte spullen. Voor een eenpersoonshuishouden was dit 278 euro. En deze bedragen zijn in 2021 alweer 10% hoger. Vanwege wijzigingen in de manier waarop afval wordt afgevoerd en verwerkt. En omdat we steeds meer spullen aanschaffen- en weggooien.

 

Natuurlijk heb je van de gemeente al de oproep gehad om je spullen goed te scheiden als je deze weggooit, zodat Avalex de grondstoffen aan recyclefirma’s kan aanbieden. Wij vinden het super dat de gemeente hier meer aandacht aan besteedt. Recyclen is heel belangrijk. 

Er gaan echter nog 3 stappen vooraf aan recyclen. Dit zijn stappen die de gehele afvalberg verkleinen.

Zero Waste Hierarchy
  1. Refuse – het weigeren van spullen, zoals plastic tassen, onnodige verpakkingen en freebee’s (wuppies, huisjes, andere plastic shit)- 
  2. Reduce – het minder inkopen van spullen (alle spullen, maar denk zeker aan single-use spullen zoals keukenpapier en wegwerpdoekjes) –
  3. Reuse  het langer gebruik maken van spullen, soms met een andere functie. door iets  te repareren of er iets anders van te maken heeft dit een langere levensduur (Repair en Remake). 

Wassenaar biedt al veel mogelijkheden om spullen te (laten) repareren zoals het Repair Cafe en de VCW Fietsenwerkplaats. Ook de kleermaker kan helpen.

Doe je mee?

Wij vragen jou en jouw huishouden om samen met ons op #afvaldieet te gaan. De eerste stap begint vandaag, met 1 simpele handeling. Nou okee, 2- omdat we graag willen weten hoeveel mensen er meedoen. Dit is eerste fase: bewustwording- later weer meer! 

Stap 1: Vervang je grote grijze kliko GRATIS door een slankere. 

Dat kan door dit via het contactformulier van Avalex aan te vragen. Bijvoorbeeld met de tekst in onderstaand kader.

Goedendag medewerker van Avalex, 

Ik ga op #afvaldieet en daarom vraag ik u om mijn grote grijze kliko van 240 liter te vervangen voor een slanker exemplaar van 140 liter.
Ik hoor graag wanneer u deze kunt komen wisselen. 

Mijn adres:
[Straat en huisnummer]
[Postcode] Wassenaar 

Met vriendelijke groet,
Naam 

Dat geeft alvast een goed gevoel, elke keer als je die slanke Kliko ziet: dat heb je maar mooi even gedaan! Nu heb je minder ruimte voor restafval. Het zorgt ervoor dat je beter in beeld hebt wat je eigenlijk allemaal weggooit. En het laat je elke keer weer nadenken over de stappen voordat je weggooit: Refuse, Reduce, Reuse (en Repair en Remake)

Stap 2. Vertel ons wat je doet. 

Zo kunnen we bijhouden hoe groot het Groot Wassenaars #Afvaldieet wordt. En we hopen heel groot! 

De teller op onze website geeft aan hoeveel Wassenaarse huishoudens er meedoen met het Groot Wassenaars #Afvaldieet- met een slanke Kliko. Als je ons helpt door het #afvaldieet  op social media of over de heg bij de buren te promoten, dan maken we het samen nog groter. Onze planeet zegt dankjewel!

Hoe zit het met jouw Kliko?

14 + 11 =

Actuele stand deelnemers van het #afvaldieet

Ik heb een slanke kliko besteld

Ik heb al een slanke kliko

Ik behoud de grote kliko

Twitter: “Mooi initiatief, veel succes.
Belangrijke boodschap aan ons allen om de hoeveelheid afval die we produceren zoveel mogelijk terug te brengen!”

Hubert Schokker

Wethouder, Afval en riolering/Avalex

FAQ #afvaldieet

Waarom een #afvaldieet?

Met elkaar produceren we veel afval. Het lijkt ons goed om hier wat bewuster mee om te gaan. En dat kan door te beginnen bij de grijze kliko waar het restafval in gaat. Als je minder ruimte hebt, stop je er misschien ook wel minder in. En die hashtag? Die # is om je eraan te herinneren dat je dit #afvaldieet met anderen doet, en je ook anderen kan vragen om mee te doen. Als je dit via social media doet kan je deze website direct doorgeven.

Waarom zou ik mijn 240 liter Kliko in ruilen voor een slankere? Mijn kliko is nog prima- vervangen vind ik zonde.

Natuurlijk dachten wij dat eerst ook- je kan immers ook een grote kliko met je buren delen, of er gewoon minder in doen. Toch denken wij dat een slankere kliko beter helpt om op dieet te gaan. Overigens wordt de financiële investering niet direct door jou gedaan – die zit ingecalculeerd in je afvalstoffenheffing die je aan de gemeente betaalt.

A. De komst van de slankere kliko geeft je het startschot voor je afvaldieet. Op dat moment ga je het beginnen en volhouden. Je hebt jezelf gecommitteerd, je gaat samen met andere mensen bijdragen aan een groenere wereld. Elke keer als je jouw slanke Kliko ziet, sta je daar even bij stil- en dat is zeker in het begin nodig, want het loslaten van gewoonten en het inslijten van nieuw gedrag heeft tijd nodig. Een week of 6. Na een maand of 3 vind je je nieuwe gedrag heel gewoon.

B. Elke keer als die slanke kliko aan de straat staat, zien anderen dat het voor een huishouden mogelijk is om het restafval terug te brengen tot de inhoud van deze  container. Zo breng je anderen op een idee. Mogelijk gaan ze ook een slank exemplaar  aanschaffen. En ook geven we de gemeente een seintje: ‘wij doen aan afvalreductie. Dat vinden wij belangrijk.’ 

C. Die grote kliko neemt veel ruimte in. Met de slanke kliko kan je de struiken wat verder laten groeien, of een extra plant plaatsen: meer groen! Win-win!

Natuurlijk kan je ook met behoud van de grote kliko op #afvaldieet. We hopen  dat je ook dan meedoet.

Wat gebeurt er met de oude kliko als ik een slanke aanvraag?

Die vraag hebben we even aan Avalex gesteld. Ze hebben ons in jan 2021 verteld dat de ingenomen grote kliko’s worden schoongemaakt en opnieuw elders aan een gebruiker worden geleverd. Daarnast hebben we ook zelf even uitgezocht wat de producent met  Kliko’s doet: die vertelde dat ze gerecycled kunnen worden. Ze zijn al van gerecycled materiaal gemaakt, en het plastic wordt na gebruik ook weer vermalen zodat hier weer nieuwe kliko’s van kunnen worden gemaakt: de kliko is een circulair product. 

Recyclen kost natuurlijk wel energie – dit is dus een investering. En wij vragen ons ook af de kliko’s ook daadwerkelijk worden gerecycled, want dat het kan wil nog niet zeggen dat het gebeurt. Dat is dus de volgende vraag die we gesteld hebben. we houden je op de hoogte. 

Lees de vorige vraag om te weten waarom wij het toch een goed idee vinden om onze kliko’s in te ruilen voor een kleinere.

Afval produceer je toch niet? Afval houd je over.

Sommige mensen zeggen: ik produceer geen afval, ik houd afval over. Dat is semantiek: De perfecte manier om je op voorhand alvast te distantiëren van het afval dat je produceert. Jij hebt spullen aangeschaft of gekregen. Jij gooit het vervolgens weg. En natuurlijk kunnen we de verpakkingsindustrie de schuld geven, de producent van die slechte mokken die zo snel kapot gingen. Klopt. Als consument heb je vervolgens de keuze om die spullen in ieder geval niet nogmaals aan te schaffen.

Als consument heb je steeds meer keuze. Er is tandpasta zonder tube, shampoo zonder fles, er zijn katoenen keukendoekjes die gewoon in de was kunnen, zonder dat er microplastics in het water terechtkomen. 

Natuurlijk moet de  verpakkingsindustrie ook wat doen aan de grote hoeveelheid plastic.  Al dat plastic is immers van olie, een fossiele stof. Die lobby wordt hard gevoerd door allerlei partijen. Consumentengedrag loont ook. Het belangrijkste in deze fase is dat je je bewust bent van wat je aanschaft en weggooit. Dat scheelt al een hoop afval.

 

Hoe kunnen we elkaar helpen?

Delen via facebook (@groenemeent) instagram en twitter (@Wassenaar4globalgoals) kun je elkaar tips geven en vragen stellen. Met #afvaldieet weten we elkaar vast te vinden. Avalex geeft tips over recycling. belangrijker zijn echter de stappen ervoor. Misschien is een ‘buynothingnewmonth’ wel onze volgende actie..

Het was toch het idee dat de grijze kliko op termijn voor het verzamelen van PMD zou worden gebruikt?

Wat goed, jij weet nog dat Avalex ons in 2017 een brief stuurde waarin stond  dat we in 2018 omgekeerd zouden gaan inzamelen.

De gemeente heeft dat idee van destijds on hold gezet. Er zijn nu een aantal proefwijken in Wassenaar ( Wassenaar Zuid, Rijksdorp en Park de Kieviet) waar huishoudens een PMD-bak naast de grijze kliko hebben gekregen. een test om te kijken of het verzamelde PMD op die manier schoner is, en of de inwoners de service – en de extra bak –  waarderen.  Hoe dat onderzoek verloopt en de keuzes die op basis daarvan worden gemaakt, daar gaat de gemeenteraad over.

Maakt het wat uit voor de grootte van je kliko? Want uiteindelijk wil je ook zo min mogelijk PMD bij Avalex aanleveren. Recycling kost energie (tenzij het om composteren gaat, dan kost het vooral tijd). Dus het zou heel mooi zijn als ook je PMD in een kleine kliko past. Dit is een #afvaldieet, waarbij we proberen alle afvalstromen aan te pakken. We starten nu  met het restafval.

Kan je een paar tips geven?

Natuurlijk, een paar tips: 

  1. Koop niet meer dan je nodig hebt.
    Doe een papiertje om je bankpas met daarop de vraag: Heb ik het echt nodig?
  2. Zet een kleine vuilnisbak voor je restafval op het aanrecht. Gebruik de grotere vuilnisbak in de keuken als bak voor je PMD. Dit is even wennen -duurt ongeveer drie weken voordat je je gedrag hebt aangepast. Leg deze plaatswijziging ook goed uit aan je huisgenoten. Maak gebruik van de sticker (en de bijbehorende website) die je in september 2020 van de gemeente hebt gekregen.  Zo kan je beter je afval scheiden. Let wel: Dit vermindert niet direct de hoeveelheid afval maar zorgt er wel voor dat je in beeld krijgt hoeveel restafval je echt produceert en hoeveel van je afval uit (single use) PMD bestaat.  Zo kan je wijziging aanbrengt bij de inkoop van spullen -en het verpakkingsmateriaal. 
  3. kijk  op de website van Zerowastenederland en Milieu Centraal voor meer informatie. Ook op Goingzerowaste (Engelstalig) is veel informatie te vinden. 
  4. Geef jij ons de volgende tip op facebook, twitter, of instagram? @wassenaar4globalgoals