‘ Of je accepteert de omstandigheden zoals ze zijn, of je neemt de verantwoordelijkheid om te veranderen.’

Vanaf 2012 woon ik met mijn gezin in Wassenaar. Ik ben zelfstandig projectmanager, werk graag vanuit mijn hart.  Ik heb in Groningen gestudeerd en werk(te) onder andere voor het ministerie van OCenW, De Nederlandse Ambassade in Zuid-Afrika, Stichting Lezen&Schrijven, de VoorleesExpress en EnergyParty.

Als vrijwilliger heb ik binnen Wassenaar bij een Syrisch gezin voorgelezen en heb ik een jaar bij het team thuisadministratie van de SMOW meegelopen. Ook ben ik sinds 2013 actief bij D66. Vanaf 2019 ben ik bezig met verschillende initiatieven rondom duurzaamheid in Wassenaar, waaronder de pilot EnergyPartySamen Slim RijdenDe Groene Meent/Wassenaar4GlobalGoals. Met het buurkrachtteam centrum heb ik gewerkt aan de collectieve inkoop van zonnepanelen. Vanuit de klimaattafel richten we nu de WEC op ( Wassenaarse Energie Coöperatie).

Ik probeer te leven vanuit slimme keuzes en praktische oplossingen. Ik kies ervoor om regelmatig zwerfafval te rapen, om boeken te (laten) delen via de buurtbieb voor ons huis, om een groot deel van onze stroom uit onze zonnepanelen te halen, om de tuin zo groen mogelijk te houden, om goed om te gaan met grond- en regenwater.  Zo probeer ik op mijn eigen manier – en samen met anderen klimaatverandering tegen te gaan. Ik ben een teamspeler en laat me graag inspireren door anderen. Het is dan ook fijn om zowel bij de Groene Meent als bij D66 omringd te zijn door enthousiaste mensen die tijd vrijmaken voor hun omgeving. 

Ik vind dat onze gemeenschap het goede voorbeeld dient te geven als het om Co2 reductie gaat. Hoe kan het dat Wassenaar met al haar mogelijkheden niet tot de voorlopers van Nederland behoort?  De zeespiegel wacht niet met stijgen, en Wassenaar is een kustplaats met voldoende expertise en middelen in huis. Er is geen tijd te verliezen.

Willemien Free
10. Ongelijkheid verminderen
12. Verantwoorde consumptie en productie
13. Klimaatactie