De auto laten staan en koud douchen

De uitdagingen van de 52-weken-duurzaamchallenge waren de auto laten staan en koud douchen. Twee uitdagingen die voor de een heel lastig zijn, en voor een ander een ‘eitje’.

Geen auto

De auto laten staan is voor mij op dit moment geen probleem. Ik doe alles op de fiets. Werken doe ik thuis, en verder wandel ik elke dag een rondje van 6km om buiten te kunnen zijn, of ik stap op mijn net op marktplaats aangeschafte racefiets. Dan wandel ik dus niet. Het is of of. Het zware deel van mijn boodschappen worden gebracht, en de rest haal ik op de fiets. Nu hoor ik je denken: ’Ja maar dat past helemaal niet’. Dat snap ik. Op mijn gewone fiets past dat ook niet. Maar, ik heb daar een krat op laten zetten en twee fietstassen. En nu past er heel veel in. Ik denk dat ik dit erin houd, want dan heb ik op zaterdagochtend meteen een frisse neus en een goed begin van de dag.

Frisse neus

Ook ‘vergeet’ ik wel eens iets. Te bestellen of te halen. En dat is mijn excuus om mijn kinderen naar buiten te krijgen: even naar de supermarkt of Luifelbaan om iets te halen. Of ik laat ze het PMD wegbrengen. Of de flessen. Nou ja, zoiets. Want buiten dat klinkt als iets heel ingewikkelds. Dus een beetje motivatie – tja, dan moet je maar water drinken – helpt.

Koud douchen

De uitdaging van afgelopen week was ‘koud douchen’. In de winter vind ik dat wel een grote uitdaging. Het schijnt dat je er heel fit van wordt. Nou, ik douche meestal ’s avonds, en dan wil ik helemaal niet fit worden. Al deed ik het afgelopen week wel een keer: koud afspoelen dan. Omdat ik mijn haren ging wassen (dat doe ik wel ’s morgens, want als ik met nat haar ga slapen dan is er echt niets meer mee te beginnen de volgende dag), toen bedacht ik opeens, laat ik eens koud afspoelen. All the way. Gewoon gedaan. En zo erg was het niet. Eigenlijk was het best lekker….

Minder lang

Uiteindelijk gaat het niet om het koude douchen, maar wel om het besef hoe lang je onder douche staat. Toen onze kinderen nog klein waren en geen besef van tijd hadden, heb ik een badzandloper gekocht. Als die ‘op’ was, dan moesten de kinderen uit de douche. ‘Op’ duurt vijf minuten. De zandloper hangt er nog steeds, en helpt ons om ons aan de tijd te houden. En als je de douche uitzet tussendoor – bijvoorbeeld om je haren in te zepen – dan mag de zandloper op pauze. Heel soms, dan draai ik hem nog een keer om. Heel soms. Maar meestal red ik het in vijf minuten, ook met haren wassen.

En jij? Hoe zorg jij dat je korter doucht? Of minder warm water gebruikt bij het douchen? Deel je tips en inspireer elkaar!

Op naar de volgende uitdaging.

De auto laten staan Groene meent 2
Koud douchen gorene meent
Madelon Noordover

Madelon Noordover
25 januari 2021