Doe het zelf zonnepanelen set

Zonne-energie is de ideale manier om thuis energie op te wekken. Soms is het echter niet mogelijk of lastig om het dak te voorzien van zonnepanelen, bijvoorbeeld omdat het huis een monument is of omdat het om een huurhuis gaat. Voor veel van deze gevallen zou het mooi zijn als er ergens toch 1 of 2 panelen gelegd kunnen worden. De gangbare leveranciers doen echter alleen grote installaties, bijvoorbeeld 10 of meer panelen. Om toch wat zonne-energie op te wekken, heb ik me verdiept of het mogelijk is zelf die 2 panelen neer te leggen. Dat zou ook voor jou een oplossing kunnen zijn. Lees je mee hoe ik dat aanpakte?

Doe het zelf!

Het zelf installeren van de zonnepanelen bleek eigenlijk makkelijker dan ik had gedacht.
NP-Energy levert sinds een tijd een complete doe-het-zelf set met een of twee panelen, die volgens hen in tien minuten gemonteerd kunnen worden. Dit leek mij een mooie set om aan te brengen op het platte dak van onze aanbouw. We doen al aan Winddelen – ongeveer driekwart van ons stroomverbruik komt uit 3 aandelen in een windmolen – en nu hebben we ook nog onze zelf opgewekte zonne-energie. Tip: Het zou ook een mooie oplossing kunnen zijn voor mensen in een huurhuis. Je kunt de set namelijk makkelijk meeverhuizen.

Aan de slag

De set zonnepanelen wordt geleverd in twee pakketten, de twee panelen gewikkeld in folie en een doos met het onderstel, de omvormer, twee instructieboekjes, een opbrengstmeter en wat toebehoren.
Na bestudering van de instructies ben ik begonnen met de installatie. De bedoeling is dat de omvormer, het apparaat dat de lage spanning van de panelen omzet naar 230V, op de achterkant van een van de panelen gemonteerd wordt. De panelen moeten enigszins onder een hoek richting de zon gericht worden. Daarvoor moeten er poten onder de panelen gemonteerd worden. Op deze poten wordt een plaat gelegd om de panelen te kunnen verzwaren, zodat ze niet wegvliegen bij wind. En natuurlijk moet de set op het lichtnet aangesloten worden.

Voorbereiding binnen

Eerst wordt de omvormer met een beugeltje op de achterzijde van een van de panelen gemonteerd. De vier boutjes en moeren en het benodigde gereedschap worden meegeleverd. Dat is wel handig.

Daarna kunnen de poten gemonteerd worden. Dat gaat ook vrij simpel. Tenminste dat vind ik. De beugels door de gaten steken en de busjes hierop vastmaken met een inbusboutje. De poten kunnen dan niet meer los gaan. Ook de inbussleutel wordt meegeleverd. Ik heb gewacht met het uitklappen van de poten en het er opleggen van de ballastplaat (voor het gewicht tegen wegvliegen) totdat alles op het dak lag. Dan blijft het geheel namelijk hanteerbaar.

Het dak op!

Het plaatsen op het dak viel ook wel mee. Het onderstel maakt wel een beetje een gammele indruk bij het neerzetten. Maar er moet dan ook nog ballastgewicht op de plaat geplaatst worden. Om voorbereid te zijn op de extreemste windsituaties zegt de handleiding dat er 20 kg op de plaat moet en 30 kg aan weerszijden onder op de hoogste poot. Dat is een behoorlijk gewicht. Op de website lees ik dat het onder veel omstandigheden minder kan zijn. Ik heb gekozen om voorlopig 20 kg op de plaat te leggen en 2×18 kg op de achterbeugel. Daarvoor heb ik stenen gebruikt die we over hadden nadat we onze tuin groener gemaakt hadden. De set heeft de eerste storm al overleefd. Alleen een noorderstorm zou nogal ongunstig kunnen uitpakken.
Inmiddels staat er meer uitleg hierover op de NP-Energy site. Die moet ik nog beter gaan bekijken.

Aansluiten

De laatste stap was om het geheel op het stroomnet aansluiten. De twee panelen sluit je aan op de omvormer met de bijgeleverde snoeren. Dat kan niet fout gaan. De set kan maximaal 600 Watt leveren, dus er zijn geen speciale eisen voor de aansluiting op het net. Er zit een lang aansluitsnoer bij met een vaste stekker. Voorlopig heb ik echter gekozen om het stopcontact buiten te gebruiken, zodat ik niet met het snoer door de muur hoef. Om de meegeleverde opbrengstmeter droog te houden heb ik een waterdichte doos gebruikt en een kort verlengsnoer.

Gebruik

Inmiddels liggen de panelen al een tijdje energie op te wekken. In het begin, eind november, was er af en toe een piek van 200 W. Dat is niet zo veel. Maar de panelen liggen op een vrij laag dak aan de achterkant van het huis. Er was toen maar een kort moment van de dag dat de zon er rechtstreeks op scheen. Een boompje op het balkon van twee huizen verder zorgde al voor een dip in het opgewekte vermogen. Inmiddels zijn we in de donkerste tijd van het jaar aangekomen. De panelen komen niet meer in de zon. Desondanks wordt er elke dag, zelfs op grijze dagen, nog energie opgewekt (40 W in de middag).
Om meerdere redenen kijk ik dus nu uit naar zonnigere tijden, wanneer de zon weer hoog aan de hemel staat. Dan verwacht ik wel in de middag een vermogen van 400 tot 500 W.

Zonnepanelen_de set bij aflevering

De set bij aflevering

Zonnepanelen_een van de panelen met de omvormer

Een van de panelen, met de omvormer en de twee beugels (poten)

Zonnepanelen_met de ballast

De panelen met de ballast

Zonnepanelen_de waterdichte doos met de opbrengstmeter

De waterdichte doos met in de inzet de opbrengstmeter

Zonnepanelen_opbrengst

Een willekeurige schermafdruk van het opgewekte vermogen, gemeten met Home Assistant

Zonnepanelen_zicht op de installatie

Zicht op de uiteindelijke installatie

Nico Stoffels

Nico Stoffels
6 februari 2021