15 tips om energie te besparen

Eenvoudige bespaartips tegen een hoge energierekening

De prijzen van gas zijn flink gestegen en daaraan gekoppeld ook de prijzen van elektriciteit en brandstof. Er zijn vaak eenvoudige manieren om energie in huis te besparen. De Groene Meent het maandelijkse spreekuur over energiebesparing gehouden. Voor wie het gemist heeft, of een en ander nog eens wil nalezen, volgen hier de 15 tips.

1. Radiatorfolie

Wanneer een radiator tegen de buitenmuur gemonteerd is, verdwijnt er veel warmte in de vorm van infraroodstraling door de muur naar buiten. Dit kan verholpen worden met radiatorfolie. Die maak je of vast op de muur achter de radiator of op de radiator zelf.

2. Raamfolie

Veel oudere huizen hebben nog steeds enkel glas. Een simpele en relatief goedkope manier om minder warmte te verliezen is het aanbrengen van folie voor het raam. Dit folie wordt met dubbelzijdig plakband op de kozijnen geplakt en daarna met een föhn glad gemaakt.

 3. Waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop zorgt er voor dat er minder water door de douchekop door er lucht bij te mengen. Het comfort wordt er niet merkbaar minder van en het kost minder water èn energie.

4. Timer voor douchen

Een andere manier om minder water en energie te gebruiken bij het douchen is om korter te douchen. Een timer helpt hierbij.

5. Tochtstrippen

Kieren en gaten zorgen voor warmteverlies en maken het binnen minder comfortabel. Door het aanbrengen van tochtstrips wordt dit eenvoudig verholpen.

6. Thermostaat naar beneden

De verwarming een graadje lager zetten levert meteen al een besparing op. Een extra trui kan helpen om het toch comfortabel te houden.

7. Verwarming uit in niet gebruikte kamers

Uiteraard helpt het ook om de radiatoren dicht te draaien in kamers die niet gebruikt worden en deuren dicht te houden.

 8. Verwarmingsketel op 60 graden zetten

Moderne HR ketels zijn het efficiëntst als de temperatuur van het water niet hoger dan 60 graden verwarmd wordt. In sommige gevallen is het nodig een hogere temperatuur te gebruiken om het toch warm genoeg te krijgen. Kijk op www.zetemop60.nl om te zien hoe de ketel ingesteld kan worden.

 9. Gebruik waslijn of wasrek

Een wasdroger is erg handig om de was snel te drogen. Dit kost echter wel de nodige energie. Gebruik de droger alleen als het echt nodig is en probeer zoveel mogelijk buiten te drogen.

10. Kouder wassen

Er kan ook energie bespaard worden door minder heet te wassen. De moderne wasmiddelen werken goed op 30-40 graden. Kookwas hoeft niet meer, 60 graden is voldoende.

11. Apparaten echt uit

Als elektrische apparaten op standby staan, gebruiken ze nog steeds energie. Dus trek opladers uit het stopcontact en laat de televisie niet op stand-by staan.

12. Opsporen stroomverbruik

Wil je weten hoeveel stroom elk apparaat in huis gebruikt? Een stroommeter kan hierin inzicht  geven. Plaats hem een tijdje tussen stopcontact en stekker van het apparaat en registreer zo het stroomverbruik van elk apparaat in huis. Oude apparaten kunnen stroomvreters zijn en het kan soms de moeite lonen een nieuwe aan te schaffen. Of kijk of er  een aan/uit stekker tussen geplaatst kan worden.

13. Warmte-terugwin installatie voor ventilatie

Ventileren in huis is erg belangrijk, zeker als dit goed tochtdicht gemaakt is. Het is natuurlijk zonde om warme lucht naar buiten te blazen en koude naar binnen. Een warmte-terugwin installatie gebruikt de warmte van de uitgaande lucht voor het opwarmen van de koude buitenlucht die naar binnen gaat.

14. LED lampen

Moderne LED lampen zijn zuinig in gebruik en gaan lang mee. Er kan dus een hoop gewonnen worden door oude lampen te vervangen.

15. Zonnepanelen set

Naast het verminderen van het energieverbruik kan er ook nog energie opgewerkt worden. Voor gevallen waarbij een complete zonnepaneleninstallatie niet mogelijk of wenselijk is, is er ook nog de mogelijkheid voor een doe het zelf set van 2 zonnepanelen. Zie hier voor een beschrijving van de installatie: https://groenemeent.nl/doe-het-zelf-zonnepanelen/

Behalve deze tips kunt u natuurlijk ook een scan laten uitvoeren door een energiecoach van Duurzaam Bouwloket of een ander bedrijf. Duurzaam Bouwloket is door de gemeente ingehuurd als aanspreekpunt voor de inwoners op dit gebied.

Zie: https://www.duurzaambouwloket.nl/

 

Zicht op de uiteindelijke installatie

Nico Stoffels

Nico Stoffels
6 februari 2021