15 tips om energie te besparen

Je gaat het pas zien als je het doorhebt. Zo is dat ook met dieren in de stad. Als je erop gaat letten, zal het je verbazen hoeveel andere bewoners de stad heeft naast mensen en hun huisdieren. Een van die diersoorten zijn vleermuizen. Sommige vleermuizen eten, slapen, paren en voeden hun jongen in de stad. Goede verblijfplaatsen zijn zolders, spouwmuren, dakpannen, en andere gaten en kieren aan de buitenkant van huizen. 

Hieronder een foto van de dakrand van mijn huis. Tot mijn verbazing vlogen daar deze lente maar liefst 60 vleermuizen uit! Ik hoorde al een tijd een gebrabbel ergens onder het dak. Vanuit mijn werk als veldmedewerker vleermuismonitoring kon ik de link leggen; het leek een prima verblijfplaats voor kleine vleermuizen. Net een soort langgerekte vleermuiskast, zoals op de andere foto hieronder, die je weleens ziet hangen aan bomen of huizen.

Afbeelding met gebouw, baksteen, buiten, bouwmateriaal Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met tekst, lucht, buiten, toren Automatisch gegenereerde beschrijving

Foto rechts: vleermuiskast (bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/User:MarkBuckawicki)

Het brabbelende geluid dat de vleermuizen maakten, was voor mij met het blote oor goed te horen. Als vleermuizen gaan vliegen dan maken ze echter vaak een veel hoger – en daardoor onhoorbaar – geluid. Nederland kent wel 18 soorten vleermuizen waarvan er 7 regelmatig in de stad voorkomen. Deze vleermuizen jagen ’s nachts en komen tevoorschijn zodra de zon ondergaat. Ze eten insecten als muggen, vliegen, nachtvlinders en motten, vangen er wel duizenden per nacht. De grootste vleermuis in Nederland is de laatvlieger, een stadsbewoner. De laatvlieger heet zo, omdat hij relatief laat zijn “bed” uitkomt. Hieronder zie je zo’n laatvlieger, mooi he! 

Afbeelding met kat, vloer, zoogdier Automatisch gegenereerde beschrijving

Laatvlieger (bron: https://de.wikipedia.org/wiki/Benutzer:Mnolf)

Laten we ervoor zorgen dat vleermuizen welkom zijn in Wassenaar en rekening houden met hun verblijfplaatsen. Denk hierbij aan momenten waarop je gaat schilderen, isoleren of verbouwen. Dat wordt des te belangrijker als je bedenkt dat de huizen in Wassenaar stap voor stap energiezuiniger moeten worden. Door huizen te renoveren, daken en spouwmuren te isoleren, en gaten en kieren te dichten, blijft er geen ruimte voor vleermuizen over. Zorg er daarom voor dat er alternatieven worden gerealiseerd, zodat er onderdak blijft voor vleermuizen. Meer hierover lees je door te klikken op onderstaande brochure.

Afbeelding met tekst, buiten, gebouw, teken Automatisch gegenereerde beschrijving

bron: Vogelbescherming Nederland

Zicht op de uiteindelijke installatie

tom de boer

Tom de boer
juni 2022