Eet je kastjes leeg

De eerste week van 52 weken duurzaam ging over voedselverspilling. Ofwel, het tegengaan ervan. De opdracht was: eet je kastjes leeg. De koelkast, de vriezer, de voorraadla/kast/tas. Ik vond dat een leuke uitdaging, al moet ik toegeven dat wij vrij weinig voorraad hebben omdat we dit wel vaker doen. Hoe? Dat vertel ik hieronder. Want weggooien is zonde!

1. Maak een weekmenu

Door vooraf te plannen wat je eet, hoef je maar 1x boodschappen te doen. Dat scheelt impulsaankopen of het kopen van spullen die je eigenlijk niet nodig hebt. Heb je tussendoor nog verse groenten of fruit nodig hebt, of vlees of vis, dan kun je dat nog even halen. Maar dan ga je heel gericht, alleen daarvoor. (Wel eerlijk blijven hè, en niet stiekem toch die aanbieding meepakken!). Bijkomend voordeel is, nu veel van ons de hele dag thuis zijn: je hebt even een loopje.

2. Kijk eerst wat je nog hebt, en bouw je weekmenu daaromheen

Als je eerst kijkt wat je nog hebt, en daar je menu om heen plant, dan kun je veel halve potjes of blikjes verwerken. Dat helpt echt!

3. Heb je bijzondere ingrediënten nodig? Check de buren!

Soms dan vind ik een recept, en daar staat dan een specerij in waarbij ik denk ‘ja…dat heb ik dus echt maar 1x nodig’. Nu weet ik dat onze buren (ook) van koken houden, en net iets andere dingen dan wij, dus ik klop vaak eerst even bij hen aan. En zij bij ons! Zo hoef je niet alles te kopen. Overigens denk ik ook wel eens, nou…dat sla ik wel over, dat mespuntje. Als je toch niet weet hoe het hoort te smaken, dan mis je het ook niet, denk ik dan.

4. Invriezen

Wat ook helpt tegen voedselverspilling is het invriezen van je gemaakte gerechten. Niet alles is hier geschikt voor, maar veel wel. Dus als je net te veel hebt gemaakt van je spaghetti bolognese of van nasi, dan kun je die overgebleven porties mooi invriezen. Heb je weer eten voor een andere keer.

5. Soep

Ik maak vrijwel altijd zelf soep. En vooral tomatensoep is heel geschikt om restjes uit de koelkast voor te gebruiken. Naast de basis van tomaten, uit en knoflook, en vaak een paprika, voeg ik ook een restje courgette, lente-ui of wortel toe. Op de bakplaat in de oven, met een scheutje olie, 25 minuten grillen. En dan pureren. Water, zout en peper erbij. Klaar. Of een pot bouillon. Of een blokje. Je kunt ook een basis van kikkererwten nemen en daar pompoen en wortel aan toevoegen.

6. Google is onze vriend

We kregen nog een tip van een van onze volgers: “Als ik iets over heb, en ik weet niet wat ik er mee moet doen, dan google ik een recept met dat ingrediënt, en krijg ik vaak heel verrassende recepten”.

Dus, met de voorraadla, koelkast, vriezer en kruidenkast open maakte ik een weekmenu. Met als resultaat dat de vriezer nu zo goed als leeg is, de rijstloempiavellen nog ongebruikt in de kast liggen (die loempia’s kwamen er even niet van) maar wel alle pasta nu op is, de voorraadla vooral nog gevuld is met chips en de koelkast een stuk leger.

Wat is jouw tip? Deel hem vooral!

Op naar de uitdaging van deze week: Loop je warm!

 

52wekenduurzaam week 1
Madelon Noordover

Madelon Noordover
11 januari 2021