Ik ben Madelon en woon samen met mijn man en onze twee kinderen in Wassenaar. Ik werk als freelance communicatieadviseur voor verschillende opdrachtgevers. Ook ben ik sinds 2019 invalvrijwilliger bij onze bibliotheek. Ik hou van boeken en lezen. Al mijn hele leven. Laat nou een boek ook voor mij het begin te zijn geweest voor een bewuster leven!

In 2017 kocht ik het boek ‘Dit is een goede gids (voor een duurzame lifestyle)’ van Marieke Eyskoot. Een goede gids voor iedereen die het leven een beetje bewuster wil leven. In de afgelopen jaren heb ik ons huis en onze leefstijl doorlopen op de thema’s uit haar boek: kleding, verzorging, eten, werken en vrije tijd (reizen). We eten een stuk minder vlees dan eerst en zoveel mogelijk puur eten – zonder toevoegingen. Kleding probeer ik zoveel mogelijk door te geven of bij de kringloopwinkel achter te laten. Nieuwe kleding voor mezelf bestaat uitsluitend uit duurzame, eerlijke merken, of ik koop het tweedehands. Alle schoonmaakmiddelen zijn vervangen voor natuurlijke alternatieven en ik denk dat het aantal nieuwe spullen de laatste tijd op 1 hand is te tellen. Bovendien heb ik Marktplaats herontdekt. Spullen hergebruiken is wel een terugkomend thema. Zeker na het lezen van het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn. Zelf eens weten wat jouw impact is op deze aarde kun je makkelijk laten uitrekenen. En je ziet ook meteen waar je nog wat kunt winnen!

Het thema wonen staat de komende tijd op de agenda. Dat vraagt wat meer onderzoek en vind ik best ingewikkeld. Ik gok dat ik daar niet de enige in ben. Waarom kies je voor welke energieleverancier, en leg ik eerst zonnepanelen of moet ik juist eerst de vloer laten isoleren? Dat soort vragen ga ik mee aan de slag.

Dus toen ik de mensen van Groene Meent ontdekte, eerst op Facebook, dacht ik: ‘ik sluit me aan’. Als we samen een bijdrage leveren aan een beetje minder van alles, dan komen we een heel eind. Daar ben ik van overtuigd. Ik hoop mensen te inspireren met verhalen en voorbeelden in hun zoektocht naar een duurzamer leefstijl. De vragen die ik had en heb, hebben meer mensen. Dus als we die ideeën delen, dan kan iedereen daar weer gebruik van maken. Mocht je een vraag hebben, stuur ons dan een mail, dan ga ik het uitzoeken. Hou ik van, uitzoeken.

Een duurzamer leefstijl hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je moet alleen wel even weten hoe dat kan, zonder opeens ‘niets meer te mogen’. Om te beginnen heb ik een kleine grijze Kliko besteld en doe mee aan het #afvaldieet. Doe jij ook mee?

Madelon Noordover
12. Verantwoorde consumptie en productie
15. Leven op het land