Nederland verdroogt, Wassenaar ook. Klimaatverandering zorgt voor heviger stortbuien gevolgd door periodes van droogte. We moeten dat water dus vasthouden. En terwijl onze raad blijft discussiëren over de verordening hemel- en grondwater, spoelt het regenwater dat deze zomer valt, via daken, dakgoten en regenpijp rechtstreeks het riool in en verdwijnt uit ons dorp. De grond in Wassenaar snakt naar water. Water dat het bodemleven gezond houdt, en zo zorgt voor biodiversiteit. Water ook dat onze omgeving koel houdt, en Wassenaar groen en gezond.
Gelukkig grijpt de gemeente hier en daar ook duurzaam in: zo is er aan de Duinrellweg al een kleine WADI (Water Afvoer Drainage Infiltratie) gegraven zodat het water snel weg kan lopen en daarna rustig de tijd heeft in de grond te zakken. Ook heeft de gemeente bij enkele herinrichtingsprojecten de Storm, de Prinses Marielaan) de tegels minder dicht tegen de bomen aangelegd zodat er rondom de boomspiegels meer ruimte is voor groei en bloei- en water daar ook makkelijker wegzakt. De gemeente kan nog veel meer doen -door onder andere (fiets-)parkeerplaatsen te voorzien van half verharding in plaats van een dik tegeltapijt.
In je eigen huishouden kun je door kleine aanpassingen in gewoontes en inrichting ook bewust omgaan met water. Hieronder enkele tips.
- Koppel uw regenpijp los van de riolering. Zo kan het water zich – eventueel via een grindputje- verspreiden en in de grond trekken. Ook kan je de regenpijp aansluiten op een regenton.
- Beperk in droge periodes het sproeien van de tuin. Geef (pot)planten gericht water (liefst uit de regeton) met een gieter.
- Kies voor bomen en planten in je tuin. Daar waar verharding nodig is, b.v. voor je terras of pad, kun je materiaal kiezen dat water doorlaat zoals grind, houtsnippers of vochtdoorlatende tegels.
- Verminder het gebruik van leidingwater door het zuiniger of opnieuw te gebruiken. Er zijn legio mogelijkheden: water waar je groenten in gewassen hebt, kun je benutten om (tuin)planten te begieten. Vang (douche-)water dat nog niet op temperatuur is, op in een emmer of gieter en gebruik het voor iets anders. Gebruik de waterbesparende knop bij het spoelen van de wc. Stap wat minder vaak – en korter – onder de douche. Gebruik een waterbesparende douchekop. Draai de kraan dicht tijdens het tanden poetsen. Ga niet in bad.
- Draai de wasmachine en vaatwasser alleen als hij vol is. Gebruik de eco-knop.
Heb je nog een tip voor ons: meld deze op twitter @duurzaamw, of geef ze door via het contactformulier